O blogu

Dobrodošli na blog o trčanju i veganskoj ishranih. Želim vam da se osećate prijatno i da ovde možete provesti vreme čitajući i diskutujući o temama koje budu pokrenute, a da ne budete suočeni sa političkom, verskom, nacionalnom ili bilo kojom drugom mržnjom ili netolerancijom.
Ovim blogom želim da vidim da li osoba može da se hrani veganskom ishranom i da se bavi atletikom koja zahteva velike i dugotrajne napore (polumaratoni, maratoni, triatlnoi, itd...). Pošto je čest argument protiv veganske ishrane tvrdnja da se neko bavi poslovima koji iziskuju velike napore, mislim da nema boljeg testa nego upravo ovi testovi. Ovo ne činim iz razloga da omalovažavam one koji se hrane (i žive) drugačije, ali se nadam da će neko biti pokrenut ovom idejom i rezultatima, i usvojiti još neke zdrave navike u životu.

среда, 25. април 2012.

Uradi sam: mini tofu presa

Ukoliko redovno sami pravite sojino mleko sigurno ste barem nekada pokušali da napravite i tofu sir. Do sada sam uglavnom pravio na sličan način na koji se pravi i domaći sitni sir (nakon što se usiri da se stavi u pamučnu pelenu i okači da se ocedi). Međutim primetio sam u razgovoru sa prijateljima da oni uvek nekako dobiju tvrđi sir, tako da se rodila i ideja da napravim neku malu presu sa kojom bi mogao da napravim čvršći sir.
Uz nekoliko predmeta koji se lako nalaze u savremenom domaćinstvu i vi možete napraviti ovu presu.

Šta vam je potrebno:

  • Poklopac CD steka (onaj za 100 ili više CDa) Na slici to je ona providna posudica
  • Dno CD steka (onog za 100 ili manje CDa) Na slici to je onaj crni plastični krug sa stubićem u sredini
  • Skalper
  • Bušilica sa burgijom od par milimetara
  • Šmirgla (nije obavezno)
  • Pamučna pelena (nije na slici)

Pravljenje prese

  1. Iseći ivicu dna tako da nakon što se dno stavi u poklopac ono može da stigne do dna (idealno bi bilo da dno ima oko 1mm prostora do stranica poklopca). Na slici se vidi da sam prvo odsekao malo šire pa sam trebao da malo suzim jer nije moglo da stigne do kraja. Na kraju sam ošmirglao ivicu.
  2. Izbušiti rupice na poklopcu. Koristeći neku užu burgiju izbušiti rupe i na dnu i po stranama poklopca
  3. Vaša mini presa je gotova. Samo je još potrebno da je operete i počnete da pravite sir.

Pravljenje tofu sira sa mini presom:

  1. Nakon što ste napravili sojino mleko, dok je još vruće (ali nikako da ključa) dodajte u litru mleka pola limuna i ostavite nekoliko minuta da se usiri.
  2. U jednu veću činiju stavide deblju dasčicu za sečenje. Posudicu prese (providni deo) stavite na dasčicu. Presavijenu pamučnu pelenu ili neko drugo pogodno platno stavide u posudicu prese.
  3. Usireno mleko sipajte preko platna i zavisno od kojeg poklopca ste pravili kutiju, toliko mleka ćete moći od jednom da sipate (na svakih 100 CDa po 0,8 litara).
  4. Posle par minuta možete izbaciti surutku ili je iskoristiti za nešto korisno (ako neko ima ideje neka podeli sa nama).
  5. Preko malo proceđenog sira stavite gornji deo prese (crni deo) i jednu čašu okrenutu naglavačke.
  6. Posle još nekoliko minuta možete već slobodno staviti i nešto teže (pazite ipak da nije nešto lomljivo)
  7. Nakon sat vremena sigurno imate već jedan isceđeni tofu sir, ali ukoliko želite još tvrđi stavite još veći teret i ostavite još vremena. Isprobavajte i podelite sa nama vaše rezultate.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар