
200g susama
2L vode
vanila
med (ili nešto drugo za zaslađivanje, kao što su urme ili banane)
Priprema:
Ako imate vremena, ostavite susam da odstoji preko noći natopljen u vodi, ujutro prospite vodu i stavite ga u blender sa malo vode, stalno dolivajući kako bi se najbolje usitnio. Posle ga procediti i staviti dodatke za ukus (neke slatke začine ili voće).
Pošto baš i nisam imao vremena, ja sam suvi susam onako direktno iz kesice samleo na mašinu za mlevenje maka (bitno mi je bilo da ljuskice na susamu puknu, a ta mašinica je dovoljna za tako nešto). Zatim sam samleveni susam stavio u šerpu od dve litre zajedno sa vodom skoro do vrha. Posle jedno 15 minuta sam procedio mleko i onda tu masu stavio u blender sa još malo vode (možda još oko litar) i ponovo procedio. Posle sam zasladio mleko sa medom i vanilom.
Može se osetiti kao da malo gorči (još ne znam da li je to razlog što je pečeni susam ili zato što nije - nije ništa pisalo na kesici kakav je), ali kada se malo više zasladi kao da se skoro ni ne oseti.
Inače, saznao sam da ovo mleko ima 4 puta više kalcijuma od kravljeg mleka (a kod kravljeg mleka ljudsko telo može da iskoristi samo 25% kalcijuma koje se nalazi unutra), i nema kazein koji je poznat po tome što izvlači kalcijum iz kostiju.
Sve u svemu, ako se stavi na papir trošak, nešto više od 2L mleka od susama ne prelazi 100 dinara. Čak je i jeftinije - jedino je mana ukoliko ne možete da odvojite pola sata za spremanje mleka (lakše je u prodavnici samo uzeti mleko sa police). Ovo je još jedan jeftin a neverovatno zdrav napitak.
Prijatno!
A kako je Rebeka prihvatila to mleko, da li se i njoj sviđa?
ОдговориИзбришиSviđalo joj se (ne toliko kao ono sojino kada sam ga slučajno previše zasladio)
ОдговориИзбриши