O blogu

Dobrodošli na blog o trčanju i veganskoj ishranih. Želim vam da se osećate prijatno i da ovde možete provesti vreme čitajući i diskutujući o temama koje budu pokrenute, a da ne budete suočeni sa političkom, verskom, nacionalnom ili bilo kojom drugom mržnjom ili netolerancijom.
Ovim blogom želim da vidim da li osoba može da se hrani veganskom ishranom i da se bavi atletikom koja zahteva velike i dugotrajne napore (polumaratoni, maratoni, triatlnoi, itd...). Pošto je čest argument protiv veganske ishrane tvrdnja da se neko bavi poslovima koji iziskuju velike napore, mislim da nema boljeg testa nego upravo ovi testovi. Ovo ne činim iz razloga da omalovažavam one koji se hrane (i žive) drugačije, ali se nadam da će neko biti pokrenut ovom idejom i rezultatima, i usvojiti još neke zdrave navike u životu.

четвртак, 17. март 2011.

Aparat za pravljenje sojinog mleka

Zašto biljno mleko

Svako ko je vegetarijanac ili vegan je vrlo verovatno barem jednom pokušao da napravi mleko od soje ili od drugog semenja ili je barem prisustvoao na pravljenju ili degustaciji biljnih mleka. Jedan od prvih utisaka nakon celog proesa pravljenja jeste da je dosta velik proces - dok se usitni soja (ili bilo koje drugo zrnevlje, mahunarke ili koštunjavo voće) mlevenjem ili korišćenjem blendera, dok se skuva, ohladi, procedi i onda dolazi ono najzanimljivije - čišćenje sveg tog posuđa... sve to može često da bude veoma zamarajući proces. I pored toga, treba istaći da je i na taj način biljno mleko i mnogo jeftinije, zdravije, a i svaki put možete da napravite neki drugi ukus (od drugog zrnevlja). Ipak, postoji način i da se sve to olakša, a to je kupovinom aparata za pravljenje sojinog mleka.

Potraga za aparatom

Bacio sam se na potragu. Tražio sam po prodavnicama, ali uzalud (često nisu ni čuli za tako nešto). Potražio sam po internetu i saznao da je nekada neko prodavao ovde u Srbiji aparat za pravljenje sojinog mleka, ali nisam uspeo da kontaktiram prodavca. Konačno sam našao ko prodaje taj aparat i ona živi u Beogradu. Nakon što smo se dogovorili za kupovinu već sutradan sam mogao da preuzmem aparat za pravljenje sojinog mleka. Moram da napomenem da je moguće naći i jeftiniji aparat za pravljenje sojinog mleka za možda 10€, ali ovaj aparat je zaista popularan po čitavom svetu i ima odlične ocene od korisnika. Ukoliko je neko zainteresovan za kupovinu ovog aparata, može kontaktirati prodavca koja će takođe biti spremna i da sve detaljno objasni kako se koristi:
Mirjana
"Sapo centar" d.o.o.
kontakt telefon: 063/778-48-28
internet prezentacija: http://www.vivawell.co.rs/

Opis aparata

Aparat je marke Vivawell DR-280 (U drugim državama je još poznat pod markom "Vegan Star", "Soyabella" ili "Soy Kits"). Aparat koji sam dobio isti je kao i na sajtu: http://www.soya.be/vegan-star.php gde je bilo rađeno istraživanje i poređenje različitih aparata (dobio je dobre ocene). Jedno od prednosti koje su nutricionisti primetili kod ovog aparata, jeste da on izvuče više materije iz semenja sprem drugih aparata (a mnogo više sprem ručno pravljenog mleka), a u isto vreme ima još manju koncentraciju pulpe u mleku.
Prvo što se može primetiti jeste da je napravljen većim delom od nerđajućeg čelika sa detaljima od plastike. Veoma me podseća na aprat za pravljenje čaja, jer po dimenzijama nije nešto veći od takvog aparata. Sa ovim aparatom možete praviti od 0,8L do 1,3L mleka koje možete koristiti ili za piće ili da napravite tofu sir. Takođe isti aparat može da se koristi i za pravljenje kašica, što ga čini odličnim aparatom za domaćinstva gde ima mlađe dece.
Da bi se napravilo mleko potrebno je 2 do 25 minuta (zavisno od čega se pravi). Rukovanje ovim aparatom je veoma lako (da bi napravili mleko dovoljno je da stisnete samo jedno od tri postojeća dugmeta). Za neke programe je potpuno automatizovan, a ukoliko pravite mleko od koštunjavog voća potrebno je da budete pored mašine (ali samo 2 minute). Za čišćenje aparata dovoljno vam je nekoliko minuta i čisti se bez puno napora. Ostatak od napravljenog mleka možete iskoristiti za namaze, poslastice, čorbe i druge kulinarske podvige.
Od čega se sve može praviti mleko sa ovim aparatom: Ječam, Ovas, Pirinač, Raž, Pšenica, Badem, Lešnik, Orah, Soja, Kikiriki i drugo semenje. Već imam na umu od kojih semenja bi još moglo da se napravi mleko i planiram da sve to isprobam.

Zaključak

Sve u svemu, za sada sam veoma zadovoljan aparatom (već sam probao mleko od badema). Kako budem pronalazio još neka ukusna mleka postaviću recepte tih kombinacija. Ukoliko neko ima mogućnosti da kupi ovaj aparat (trenutna cena je 10,240.- dinara) preporučio bih da to i učini, jer će se ne samo zdravije hraniti, nego i uštedeti korišćenjem biljnih mleka.

Нема коментара:

Постави коментар