O blogu

Dobrodošli na blog o trčanju i veganskoj ishranih. Želim vam da se osećate prijatno i da ovde možete provesti vreme čitajući i diskutujući o temama koje budu pokrenute, a da ne budete suočeni sa političkom, verskom, nacionalnom ili bilo kojom drugom mržnjom ili netolerancijom.
Ovim blogom želim da vidim da li osoba može da se hrani veganskom ishranom i da se bavi atletikom koja zahteva velike i dugotrajne napore (polumaratoni, maratoni, triatlnoi, itd...). Pošto je čest argument protiv veganske ishrane tvrdnja da se neko bavi poslovima koji iziskuju velike napore, mislim da nema boljeg testa nego upravo ovi testovi. Ovo ne činim iz razloga da omalovažavam one koji se hrane (i žive) drugačije, ali se nadam da će neko biti pokrenut ovom idejom i rezultatima, i usvojiti još neke zdrave navike u životu.

среда, 30. март 2011.

Pravljenje sojinog mleka sa aparatom (u slikama)

 Pre svega potrebna vam je sirova soja (po mogućstvu ne GMO). Ostavite je preko noći da odstoji u vodi, i za tih 8 sati će narasti više od dva puta svoje zapremine (imajte to na umu kada birate posudu).
 Izmerite soju jednom mericom koju ste dobili sa aparatom i stavite u fini filter.
 Pričvrstite gornji deo aparata na filter sa sojom.
 U bokal (donji deo aparata) sipajte koliko želite vode (0,8L za gušće mleko, 1,3L za ređe mleko; mada je meni sasvim odlično mleko koje napravim od ~50g soje i 1,3L vode).
 Stavite gornji deo aparata u donji deo, priključite strujni kabel i uključite u zid.
 Kada trepće crvena lampica (ako se jaaako skoncentrišete na sliku, možda ćete i videti kako trepće lampica :) znači da je aparat spreman za spremanje sojinog mleka. Pritisnite gornje dugme i čekajte dok aparat ne završi. Nakon 20-ak minuta će dati i zvučni signal da je završila.
 Kada je završio aparat, izvucite utikaš iz struje i podignite gornji deo aparata.
 Sačekate malo da iscuri preostalo mleko u filteru i onda prenesete čitav gornji deo u duboku plastičnu posudu posebno namenjenu za tu upotrebu.
 Iako se ne mora, ja imam običaj da prespem mleko u drugi bokal kako bi ovaj odmah mogao da se opere, a i lakše je posle za skladištenje. Ovako pripremljeno mleko kome još niste dodali so (a svaki put treba malo da se doda soli radi ukusa), med ili neke druge zaslađivače, arome ili voće, trebalo bi da može u frižideru da stoji 5 dana.
Moje iskustvo je da kada sam malo posolio mleko i dodao meda, moglo je da stoji oko 4 dana u frižideru (što je sasvim dovoljno, jer se uglavnom mnogo brže potroši).
Kada skinete filter sa gornjeg dela aparata primetićete da je ostao čvrsti ostatak soje (okara). Prvo što ćete primetiti pritom jeste da je mnogo usitnjenija i samim tim zaključujete razlog zašto je dovoljno mnogo manje soje za istu gustinu mleka u poređenju sa mlevenjem soje na mašini za meso ili blenderom.
Delovi mašine se posle veoma lako i brzo operu.

Za razliku od sojinog mleka (i još nekih drugih), mleko od koštunjavog voća se ne kuva i čitav proces traje samo oko dve minute. Pri pripremanju takvog mleka koristi se filter sa većim otvorima. Takođe čišćenje posle spremanja mleka od koštunjavog voća je i mnogo lakše.
Nakon duge potrage za ovim aparatom zaista sam zadovoljan i posle dužeg korišćenja.

Нема коментара:

Постави коментар