O blogu

Dobrodošli na blog o trčanju i veganskoj ishranih. Želim vam da se osećate prijatno i da ovde možete provesti vreme čitajući i diskutujući o temama koje budu pokrenute, a da ne budete suočeni sa političkom, verskom, nacionalnom ili bilo kojom drugom mržnjom ili netolerancijom.
Ovim blogom želim da vidim da li osoba može da se hrani veganskom ishranom i da se bavi atletikom koja zahteva velike i dugotrajne napore (polumaratoni, maratoni, triatlnoi, itd...). Pošto je čest argument protiv veganske ishrane tvrdnja da se neko bavi poslovima koji iziskuju velike napore, mislim da nema boljeg testa nego upravo ovi testovi. Ovo ne činim iz razloga da omalovažavam one koji se hrane (i žive) drugačije, ali se nadam da će neko biti pokrenut ovom idejom i rezultatima, i usvojiti još neke zdrave navike u životu.

петак, 9. септембар 2011.

Jak i jeftin doručak

Svaki maratonac zna koje gorivo je najbolje za trčanje - ugljeni hidrati. Žitarice su upravo pravo mesto gde možete da potražite ovaj izvor energije za velike fizičke napore. Ukoliko se možda još ne bavite aktivno trčanjem, takođe možete da probate ovaj zdravi doručak.
musli
Sastojci (po porciji):
70g pšeničnih pahuljica (7 din)
70g ječmenih pahuljica (8 din)
70g raženih pahuljica    (8 din)
70g urmi                      (15 din)
20g susama                 (7 din)
20g lanenog semena    (3 din)
14g mlevenog rogača  (4 din)
600ml sojinog mleka   (4 din)
--------------------------------
                      Ukupno: 56 din
(zasladiti po potrebi. Nisam imao grožđice a i one bi bile odlične za ovaj doručak. Takođe, umesto sojinog mleka možete probati bilo koje drugo biljno mleko (od kikirikija, susama,...). Urme se iseckaju (nakon što niste zaboravili da izvadite koštice :), susam i lan samelju na mlinu za kafu i sve se pomeša.
Možda nam za doručak izgleda 56 dinara kao puno, ali hajde da uporedimo sa drugim cenama: 1L kravljeg mleka 80 din; Čips 40 din; Kutija duvana 100 din; Vekna belog hleba 54 din. Sve ovo je čest izbor za doručak, ali koliko ćete biti siti od ovih pojedinačnih stvari, a koliko od ovog doručka. Čak šta više, pogledajte koje sve korisne stvari ćete uneti preko ovog doručka, što bi ste teško na neki drugi način za te pare uneli:
        http://nutritiondata.self.com/facts/recipe/2259864/2
Na tom linku obratite posebnu pažnju na sledeće:
- Kvadratni dijagram pokazuje da je srednje zasićujući, a da je više nabijen hranljivim materijama po kaloriji
- Piramidalni dijagram pokazuje da kalorije najviše dolaze iz ugljenih hidrata
- Okrugli grafikon "Nutrient balance": Pokazuje da je ovaj doručak prepun vlakana (zeleno), Belančevina (ljubičasto), Sadrži osrednje vitamine (žuto), mnogo minerala (belo), bez holesterola i jako malo zasićenih masti (žuto).
- Lepezasti grafikon (ljubičasti) "Protein quality": Meso sadrži kompletne aminokiseline, dok biljke sadrže delimično. Upravo kombinovanjem različitih sastojaka dobija se punina (kao što se vidi zastupljenost svih esencijalnih aminokiselina).
- Na niže se vidi detaljni spisak hranljivih materijala u kojima ovaj doručak obiluje (vlakna, omega-3, omega-6, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folna kiselina, pantotenska kiselina, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen, fitosterol (bolji brat od holesterola))
Da li ste znali koliko jedan ovako jednostavan doručak sadrži hranljivih materija? Da bi nadoknadili dnevni unos vitamina (koje je ovaj doručak imao u osrednjim količinama), izaberite jedan obrok ili užinu za koju ćete jesti voće puno vitamina ili izborom dobrog povrća koje ne bi previše termički obradili.
Svima želim prijatno, Jó étvágyat, Добър апетит, dober tek, Bon appétit, Guten Appetit, どうぞめしあがれ, Пријатно јадење, peSop, Dobrou chuť!

Нема коментара:

Постави коментар