O blogu

Dobrodošli na blog o trčanju i veganskoj ishranih. Želim vam da se osećate prijatno i da ovde možete provesti vreme čitajući i diskutujući o temama koje budu pokrenute, a da ne budete suočeni sa političkom, verskom, nacionalnom ili bilo kojom drugom mržnjom ili netolerancijom.
Ovim blogom želim da vidim da li osoba može da se hrani veganskom ishranom i da se bavi atletikom koja zahteva velike i dugotrajne napore (polumaratoni, maratoni, triatlnoi, itd...). Pošto je čest argument protiv veganske ishrane tvrdnja da se neko bavi poslovima koji iziskuju velike napore, mislim da nema boljeg testa nego upravo ovi testovi. Ovo ne činim iz razloga da omalovažavam one koji se hrane (i žive) drugačije, ali se nadam da će neko biti pokrenut ovom idejom i rezultatima, i usvojiti još neke zdrave navike u životu.

недеља, 17. јун 2012.

Korak po korak, okret po okret, zamah po zamah

Ukoliko želite da postignete neku pozitivnu promenu (napredak) u životu to možete postići na više načina koristeći razne strategije (možda često niste ni svesni da primenjujete neku od tih strategija kako bi postigli cilj). Jedan od tih načina su mali koraci.
Kada sam kao mlađi po prvi put čuo da je jedna od mojih poznanica  pretrčala ceo maraton ja sam se pitao kako je to moguće kada je to 42 km - ogromna dužina. Nakon što sam počeo da se i sam bavim trčanjem shvatio sam da je to samo dužina od 300 metara od starta do one bandere, zatim 500m od te bandere do raskrsnice, pa nakon tog 100m do onog velikog drveta itd. Sve zavisi kako se gleda na dužinu.
Kada ljudi žele nešto da postignu potrebno je da podele naizgled nedostižno na manje ciljeve koji su sasvim mogući i lako ostvarljivi (posebno prvi koraci). Jedna od mojih želja je da za koju godinu istrčim IronMan takmičenje (3,5km plivanje, 190km bicikl, 42km trčanje) - nešto nemoguće. Za sada od istrčanih triatlona imam samo jedan sprint i to sa nezavidnim rezultatom. Iz tog takmičenja sam video da trebam više da treniram vožnju bicikla, a dok ne naučim da lepo plivam kraul da ni ne sanjam o sledećem triatlonu (plivačka deonica od 750m mi je trajala 22 minute jer uopšte nisam plivao kako treba). Tako da kao prvi korak u ostvarenju većeg sna odlučio sam da bude uporedo i više vožnje bicikla ali i da naučim da plivam kraul bez zaustavljanja 150% distance potrebne za određenu trku.

Kako naučiti da neprekidno plivam kraul

I to sam rascepkao u manje korake:

  • Naći nekog trenera koji će mi pokazati osnove i dati savete o ispravnijem plivanju
  • Početi da plivam
  • Postići da preplivam 25m
  • Postići da preplivam neprekidno 50m
  • Postići da preplivam neprekidno 75m
  • Postići da preplivam neprekidno 100m
  • ...
Na treninzima smenjivati trening snage/brzine, dužine i tehnike. Našao sam jedan interesantan koncept treninga: Plan za 500 m po kojem se meri broj izdaha nakon svake deonice (ispočetka te deonice su 25m a kasnije sve veće i mešane).

Napredak

Sećam se kada sam tek počeo da treniram 25m mi je bilo teško. Kasnije sam se osmelio da probam 50m bez prestanka. Poslednjih 10m sam jedva stizao do vazduha. Ukoliko neko pliva nepravilno sa glavom stalno iznad vode to i nije neki problem, ali pošto sam želeo pravilno da naučim, borba za vazduh je bila jedna od stvari koju sam morao da naučim.
Prošle sedmice na treningu u Pančevačkom bazenu uspeo sam po prvi put da dva puta preplivam po 75m. Ono što je interesantno je da mi je taj osećaj bio poznat - slična situacija kao sa poslednjih deset metara kada sam po prvi put preplivavao 50m, samo što je sada distanca bila veća.
Da se vratim na početak - ja i dalje ne mogu neprekidno da kraulom preplivam plivačku deonicu čak ni sprint triatlona, ali prošle sedmice ona distanca od 3,5km koja je potrebna za IronMan upravo je postala 25m bliža.
Tako da ukoliko se pitate da li i vi možete da se takmičite na triatlonu, odgovor je - da, možete. Ukoliko imate zdravo srce i zglobove, vi ste samo 25m udaljeni od vašeg prvog cilja za plivanje, samo jedan krug oko bloka za trčanje, samo jednu vožnju biciklom od pola sata.
Ne zaboravite: "Korak po korak, okret po okret, zamah po zamah" i cilj je vaš!

Нема коментара:

Постави коментар