O blogu

Dobrodošli na blog o trčanju i veganskoj ishranih. Želim vam da se osećate prijatno i da ovde možete provesti vreme čitajući i diskutujući o temama koje budu pokrenute, a da ne budete suočeni sa političkom, verskom, nacionalnom ili bilo kojom drugom mržnjom ili netolerancijom.
Ovim blogom želim da vidim da li osoba može da se hrani veganskom ishranom i da se bavi atletikom koja zahteva velike i dugotrajne napore (polumaratoni, maratoni, triatlnoi, itd...). Pošto je čest argument protiv veganske ishrane tvrdnja da se neko bavi poslovima koji iziskuju velike napore, mislim da nema boljeg testa nego upravo ovi testovi. Ovo ne činim iz razloga da omalovažavam one koji se hrane (i žive) drugačije, ali se nadam da će neko biti pokrenut ovom idejom i rezultatima, i usvojiti još neke zdrave navike u životu.

субота, 27. март 2010.

Alva

Evo i recepta za jedan od mojih omiljenih poslastica:


Sastojci:
100g susama
2 kašike meda
2 kašike seckanih oraha
1 kašika nerafinisanog ulja

Pripremanje:
Najbitniji deo pripreme je da se susam usitni što je više moguće (najbolje je na mlinu za kafu, a može i na mašini za mlevenje maka). U samleveni susam dodaje se sitno seckani orah, med i ulje. Sve zajedno promešati.
Ostaviti da malo odstoji i onda još par puta promešati u razmacima od desetak minuta, kako bi se med jednako rasporedio.

Ova postalstica je veoma slatka, ali u isto vreme zdrava jer ne sadrži rafinisane zaslađivače. Ova poslastica je i energetski veoma bogata, tako da je najbolje da jedete ovako nešto ukoliko planirate neku fizičku aktivnost na kojoj ćete moći da potrošite svu tu energiju.
Ona je takođe bogata i sa omega-3 masnom kiselinom, koja je veoma važna za pravilan razvoj mozga. Osim toga količina koja se dobije od ovoga je dovoljna da zadovolji u potpunosti dnevne potrebe za: magnezijumom, fosforom, bakrom, manganom i selenom, a još je veoma bogata i sa kalcijumom, gvožđem, cinkom i thiaminom.
Ko bi rekao da tako malo zrnevlje može da sadrži u sebi toliko dobrih stvari?!

Mali dodatak:
Od kada sam prvi put napisao ovaj recept, još malo sam ga doradio:
Pre nego što sve pomešate zajedno dodajte 1-2 kašike samlevenog suncokreta. Neki vole ukus blago proprženog suncokreta, lično meni je lep i bez prženja. Na taj način ukus je još sličniji originalnom receptu.

Нема коментара:

Постави коментар