O blogu

Dobrodošli na blog o trčanju i veganskoj ishranih. Želim vam da se osećate prijatno i da ovde možete provesti vreme čitajući i diskutujući o temama koje budu pokrenute, a da ne budete suočeni sa političkom, verskom, nacionalnom ili bilo kojom drugom mržnjom ili netolerancijom.
Ovim blogom želim da vidim da li osoba može da se hrani veganskom ishranom i da se bavi atletikom koja zahteva velike i dugotrajne napore (polumaratoni, maratoni, triatlnoi, itd...). Pošto je čest argument protiv veganske ishrane tvrdnja da se neko bavi poslovima koji iziskuju velike napore, mislim da nema boljeg testa nego upravo ovi testovi. Ovo ne činim iz razloga da omalovažavam one koji se hrane (i žive) drugačije, ali se nadam da će neko biti pokrenut ovom idejom i rezultatima, i usvojiti još neke zdrave navike u životu.

субота, 27. март 2010.

Kolač od banana

Evo još jedne lepe poslastice.


Sastojci:
4 kašike nerafinisanog ulja
50g meda
100g oraha
400g banana
vanila
4 kašike soka od pomorandže
250g brašna od celog zrna
100g urmi
- Za ukrašavanje:
50g kokosovog brašna
20g meda
grožđice ili neko drugo sušeno voće

Priprema:
Nerafinisano ulje izmešati sa medom, dodati mlevene orahe i izgnječiti banane. Brašno pomešati sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati sitno seckane urme. Peći 45 minuta. Dok je kolač još topao, premazati kolač sa tankim slojem meda (pošto je topao, lako će se razmazati med) pa posuti sa kokosovim brašnom. Može se i preko kokosa poređati suve grožđice ili neko drugo sušeno voće.

Ovaj kolač sadrži i dosta ugljenih hidrata ali i belančevina, što ga čini još jednim "jačim" jelom koje pruža dosta energije. U njemu ćete naći vitamina C, thiamina, niacina, vitamina B6. Osim ovih vitamina, tu su i minerali: bakar, potasijum, fosfor, magnezijum i selen, a posebno se ističe Mangan koji je bitan mineral u ljudskoj ishrani. I ovaj kolač je takođe bogat sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje su bitne za ispravno funkcionisanje mozga

Нема коментара:

Постави коментар